Tomoszintézises mammográf

Világszerte több mint 1 millió nőt diagnosztizálnak emlőrákkal egy évben, annak ellenére, hogy a 40 év feletti nőknek kétévente javasolt mammográfiás vizsgálatot végeztetniük. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a rosszindulatú elváltozások kb. 22%-át nem veszik észre időben. Ennek egyik oka, hogy az anatómiai felépítés, például a felvételen egymásra vetülő mirigyek, korlátozhatják a láthatóságot és így elrejthetik az elváltozásokat.

Erre a problémára jelent megoldást a digitális tomoszintézises mammográf, mely egy 3 dimenziós képalkotó technológia. A képek nagyon részletesen mutatják az emlőt, így ritkább esetben szükséges kiegészítő felvétel. Az ultrahang önmagában csupán 60%-ban képes kiszűrni a mellrákot, a mammográfiai vizsgálat kb. 80%-os pontosságú. A kettő együtt 92-93%-os biztonsággal ad helyes diagnózist. A Budai Radiológia Centrum orvosai minden esetben mindkét típusú vizsgálatot elvégzik, fizikális vizsgálattal kiegészítve. Az egész szűrés félórát vesz igénybe.

mammograf_infografika

A közhiedelemmel ellentétben a vizsgálat nem fáj, csupán kicsit kellemetlen. A pár percig tartó nyomó érzést azonban érdemes elviselni azért cserébe, hogy megtudjuk van-e kóros eltérés az emlőnkben.

Az emlőrák egy nagyon alattomos rákfajta, mert a mellben lévő csatornákban sokáig tud észrevétlenül növekedni. A betegség egy bizonyos szakaszában azonban már akkor is kimutatható mammográffal, amikor még nem tapintható. Ezért fontos a kétévenkénti szűrés, mert ha a nők rendszeresen ellenőriztetik magukat, akkor minden valószínűség szerint még időben kiderül az elváltozás. Ma Magyarországon az időben felfedezett emlőrák 70% felett gyógyítható. A legjobb eséllyel az 1,5-2 cm alatti, még nem tapintható rák gyógyítható.

 Kiknek ajánlott?

  • 40 év feletti hölgyeknek.
  • Terhelő családi anamnézis esetén fiatalabb korban is.

 Mikor nem végezhető?

  • 35 év alatt csak nagyon indokolt esetben, szakorvosi indikációra.
  • Szoptatás és terhesség alatt.
  • Éves gyakorisággal (csak indokolt esetben).

Heart framing on woman chest with pink badge to support breast c

 

This post is also available in: angol