Teleröntgen diagnosztika

A fogszabályozás tervezésének egyik alapvető és elengedhetetlen eleme a teleröntgen kiértékelése. Fogszabályozási kezelés megkezdésekor érdemes felkészülni, ilyen röntgent szinte bizonyosan kérni fog a szakorvos.

P1060126       P1060128

A teleröntgen felvétel egy oldalirányú koponyafelvétel. Az oldalirányú képen kirajzolódik az arcprofil, illetve a csontok, fogak oldalsó nézetből. Az állcsontok magassága, hosszúsága mérhető, illetve látható a fogak dőlése, az állcsontokhoz való viszonya. A tele röntgenfelvételen az egyes fogak külön nem láthatóak, ezek egymásra vetülnek, így ez a felvétel nem alkalmas például a szuvas fogak vagy gyökerek körüli gyulladások elemzésére. Ez a felvétel kifejezetten fogszabályozási célzattal készül.

A teleröntgen kiértékelése bonyolult feladat, lényegében a fogszabályozási kezelés első lépése. Ez minden esetben a fogszabályozó szakorvos feladata. A felvételeket, igény szerint, CD-re írva vagy 24 órán belül e-mailen megküldve tudjuk átadni.

teleröntgen

Az adott személyre jellemző szögértékek segítik az orvost a tájékozódásban és a tervezés elkészítésében. E szögek, síkok és pontok kielemzésével lehet meghatározni, hogy milyen fogszabályozási kezelésre lesz szükség, milyen mértékben kell mozgatni, dönteni a fogakat, illetve milyen irányba kell segíteni (gyermekkorban) az állcsontok növekedését ahhoz, hogy a kezelés befejezése után a normál szögtartományon belüli méréseket kapjunk.

A teljes képhez mindenképp szükség van teleröntgen és panoráma röntgenfelvételre is, hiszen az egyes fogak állapotáról a tele röntgenfelvétel nem ad megfelelő képet. Amennyiben a panoráma röntgenfelvételen egy-egy fog problémásnak tűnik, a részletesebb és még pontosabb tájékozódás érdekében további röntgenfelvételekre lehet szükség, ezeket intraoralis röntgenfelvételeknek nevezzük, melyek egy-két fogról adnak részlet gazdag képet.

Időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!

This post is also available in: angol