Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Amennyiben kismedencei panaszai vannak, minél előbbi szűrővizsgálat javasolt. Bár a kismedencei panaszok jelentős részét akár a hideg időjárás is okozhatja, de alapos kivizsgálás és a megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhatnak a panaszok, illetve további szövődmények is felléphetnek.

A hasi ultrahang olyan képalkotó eljárás, amely gyors és pontos diagnosztizálást tesz lehetővé felfázás, policisztás petefészekbetegség (PCO), valamint méhnyálkahártya eltérés esetén is.

Mi a különbség a kismedencei és a hasi ultrahang között?

A hasi ultrahang vizsgálattal a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgáljuk. A hasi ultrahang a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és a vesék állapotát, míg a kismedencei ultrahang a húgyhólyagot, nőknél a méhet, petefészkeket, férfiaknál pedig a prosztatát vizsgálja.

Általában hasi fájdalmak okát keresik vele, de epekő, vesekő, húgyúti kövek, illetve az egyes szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérései is kimutathatók a kismedencei és hasi ultrahang vizsgálatok segítségével. Daganatos betegségek és azok májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések is diagnosztizálhatók általa.

Az ultrahang vizsgálat előtt 6 órával nem szabad étkezni, és inni is csak szénsavmentes vizet javasolt. A vízivás kifejezetten javasolt is, mivel a kismedencei ultrahang megítélésében a húgyhólyag teltsége kiemelten fontos. Amennyiben a páciens cukorbeteg, kérdezze meg beutaló orvosát, hogy az ultrahang vizsgálat előtt bevegye-e a gyógyszerét, megeheti-e a reggelijét.

Jár valamilyen fájdalommal a kismedencei vagy a hasi ultrahang vizsgálat?

Önmagában a vizsgálat fájdalommentes. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen hasi fájdalom okának (pl. epehólyag-gyulladás) keresésekor a vizsgálófejjel a hasfalra gyakorolt nyomást a páciens kellemetlennek érzi. Az ultrahang vizsgálat korlátlan számban ismételhető, nem jár semmilyen kockázattal.

Időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!

This post is also available in: angol