Emlő ultrahang vizsgálatok

Önmagában a tapintással végzett vizsgálat nem elegendő az emlő panaszok kivizsgálására. Megoldást jelenthet azonban az esetleges elváltozások felismerésében az egészségre nem káros emlő ultrahang vizsgálata.

Az emlő ultrahang vizsgálat menete:

  1. anamnézis (kórtörténet felvétele)
  2. az emlők fizikális vizsgálata
  3. az emlők ultrahang vizsgálat
  4. leletezés, konzultáció

35 év alatt

Az emlőrák Magyarországon is vezető halálok a nők körében. A későbbi életkorra tolódott szülési tendencia miatt a fiatal (40 év alatti) életkorban felismert daganatok száma jelentősen megnőtt.

A fiatalok azonban már csak akkor kerülnek orvoshoz, ha tapintható méretű elváltozást észlelnek. Sajnos ez gyakran már késő!

Van azonban szűrési lehetőség fiatalok számára is! Az emlő ultrahangos vizsgálata mindazok számára elérhető, akik kényelmesen, gyorsan, várakozás nélkül szeretnének a szűrővizsgálaton részt venni.

35 éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy folyadéktartalmú (ciszta), vagy szöveti szerkezetet mutat, hogy egymagában, vagy többedmagával van jelen. Az eredmény ismeretében döntünk arról, hogy kontroll, mintavétel, illetve további vizsgálatok szükségesek-e? A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

35 év felett

35 év felett az ultrahang vizsgálat önmagában elégtelen a pontos véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztos felismeréséhez. Emiatt az emlő ultrahangot a röntgen-mammográfia kiegészítéseként ajánljuk. Nem alkalmas az emlők ultrahang vizsgálata 35 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára, nem helyettesíti a mammográfiát. Nem jelenti ez azt, hogy ne volna értelme 35 év felett részt venni emlő ultrahang vizsgálatokon, hiszen rengeteg elváltozás ultrahang segítségével is felismerhető.

Implantátunok

Kiemelten fontos az évenkénti emlő ultrahang vizsgálat, akár 35 év felett is az implantátummal rendelkező hölgyek esetében. Nagyon sok nő csak akkor fordul orvoshoz, ha problémát érzékel emlőimplantátumaival (fájdalom, duzzanat, gyulladás), azonban ez sokszor már túl késő, a probléma kezdeti stádiumban kezelhető lett volna, ha időben felfedezésre kerül. Éppen ezért érdemes évente részt venni emlő ultrahang szűrővizsgálaton és meggyőződni az emlőimplantátumok kiváló állapotáról, elváltozások érzékelése esetén pedig a plasztikai sebészt felkeresni, illetve további vizsgálatokon részt venni.

Időpontért keressék ügyfélszolgálatunkat!